Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Μία ... βόλτα στη Γορτυνία μέσα από εκπληκτικές φωτογραφίες και βίντεο του Χρήστου Κιντή

Γορτυνία ,τοπίο ορεινό, με άγρια φυσική ομορφιά, πλούσια ιστορία και θαυμαστή αρχιτεκτονική...




Μια διαδρομή ανάμεσα σε πυκνές εκτάσεις ελάτων του Μαινάλου και αλπικά ξέφωτα, στο φαράγγι του Λούσιου και στον ποταμό Ερύμανθο, στην πανέμορφη λίμνη του Λάδωνα και στην κοιλάδα του Αλφειού, σε βυζαντινές εκκλησίες και αρχαία μνημεία, σε πετρόκτιστα γεφύρια και αρχοντικά χωριά με περίτεχνες βρύσες και επιβλητικά καμπαναριά.Τα βουνά της περιοχής έδωσαν το έναυσμα για τη μυθολογία του Αρκάδα θεού Πάνα και οι αρχαίες πόλεις της αναφέρθηκαν από τον περιηγητή Παυσανία. Η ιστορία του τόπου συνδέεται άρρηκτα με την επανάσταση του 1821. Πρόκειται για ένα χαμηλό σε παραγωγή ορεινό τοπίο, το οποίο οδήγησε τους κατοίκους στα γράμματα και στις τέχνες. Καμπανάδες, χρυσοχόοι, γανωματήδες, κτίστες χάρισαν την τέχνη τους εντός και εκτός συνόρων. Δείγμα της παράδοσης αυτής αποτελεί η σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα.Τα όμορφα διατηρημένα πετρόκτιστα χωριά που άλλοτε τροφοδότησαν το μεταναστευτικό ρεύμα, παίρνουν σήμερα νέα πνοή υποδεχόμενα πλήθος επισκεπτών σε καταλύματα που συνδυάζουν την παράδοση με τις σύγχρονες υποδομές. Κοντά στα αστικά κέντρα, αλλά μέσα στη φύση, η περιοχή προσφέρει ανεξάντλητη ποικιλία αξιοθέατων και δραστηριοτήτων, που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Γεωγραφία
Η Γορτυνία υπήρξε επαρχία του νομού Αρκαδίας, η οποία σχηματίστηκε μετά την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους με την διοικητική διαίρεση του 1833 και έμεινε αμετάβλητη σχεδόν μέχρι την κατάργησή της, το 1997, με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης του σχεδίου «Καποδίστριας». Σήμερα μιλάμε πλέον για τον Δήμο Γορτυνίας με έδρα τη Δημητσάνα, που συστήθηκε το 2010 μετά την πιο πρόσφατη διοικητική διαίρεση της χώρας, βάσει του προγράμματος «Καλλικράτης».
- www.kalimera-arkadia.gr


  - www.kalimera-arkadia.gr
Από γεωγραφική άποψη βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νομού Αρκαδίας, έχει έκταση 1054 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 18.327 (2001), το έδαφός της είναι ορεινό και ημιορεινό, διαρρέεται δε από τον Λούσιο, τον Αλφειό, το Λάδωνα και άλλους παραποτάμους. Στα βορειοανατολικά της Γορτυνίας δεσπόζουσα θέση κατέχει το ελατοσκέπαστο όρος Μαίναλο, το οποίο μοιράζεται με τον Δήμο Τρίπολης, ενώ μικρότεροι ορεινοί όγκοι (Αφροδίσιο όρος, Αρτοζήνος,κ.λ.π.) καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της. Στις απολήξεις του Μαινάλου, σε μια βουνοκορφή φωλιάζουν τα Μαγούλιανα, το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου (1.365 μ).Η τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα στην βορειοδυτική πλευρά της, εκτός από ζωοδότρια στην οικονομία της περιοχής, κοσμεί το περιβάλλον και προσφέρει ευκαιρίες για ποικίλες εναλλακτικές δραστηριότητες.



Επειδή το έδαφός της είναι ορεινό και ημιορεινό, η περιοχή στρέφεται κυρίως στην παραγωγή κτηνοτροφικών και δασικών προϊόντων, όπως επίσης ελαιολάδου και σιτηρών. Ωστόσο διαθέτει καλή συγκοινωνία, με βασική συγκοινωνιακή αρτηρία την εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου.
Ιστορία
Η Γορτυνία ως μέρος της Αρκαδίας συνδέεται με ένδοξο παρελθόν που έχει μακρινές ρίζες στην αρχαιότητα, όταν στην περιοχή αναπτύχθηκαν οι αρχαίες αρκαδικές πόλεις Γόρτυς, Τεύθις, Υψούς, Θέλπουσα, Μεθύδριο, Ηραία κλπ. Κατά τον 7ο-8ο αιώνα μ.Χ. εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Σλαβικά φύλα, τα οποία είτε εγκατέλειψαν την περιοχή το 807 μ.χ. (λόγω ήττας από το Βυζαντινό στρατό), είτε αφομοιώθηκαν από το ντόπιο ελληνικό στοιχείο, καθιερώνοντας αρκετά Σλαβικά τοπωνύμια. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. αναπτύχθηκε στην περιοχή ο Ορθόδοξος μοναχισμός, ενώ το 963 μ.Χ. ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο - Φιλόσοφο και Πρωτοκρίτη του Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά - η παλιά Μονή της Παναγίας Φιλοσόφου, που έμεινε γνωστή στην λαϊκή παράδοση ως Κρυφό Σχολειό. Αργότερα ιδρύθηκαν και άλλα μοναστήρια όπως η Ιερά Μονή Ιωάννου Προδρόμου τον 12ο αιώνα μ.Χ.




Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας παρουσιάστηκε οικονομική και πολιτισμική άνθηση στην περιοχή, η οποία είχε χωριστεί σε δύο βαρωνίες, της Άκοβας και της Καρύταινας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, στην περιοχή κατέφυγαν και εγκαταστάθηκαν πολλοί πληθυσμοί εξαιτίας του ορεινού και δυσπρόσιτου εδάφους της. Λόγω αυτής της ιδιομορφίας στην Γορτυνία έδρασαν και αρκετά ένοπλα σώματα κλεφτών. Η επαρχία όπως και ολόκληρη η Πελοπόννησος πέρασε στην κατοχή των Βενετών την περίοδο 1685-1715. Κατά τα Ορλωφικά το 1770, η Γορτυνία υπέστη λεηλασίες από άτακτα αλβανικά στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ ανάλογες ήταν και οι καταστροφές που προκάλεσε ο Ιμπραήμ πασάς το 1825, ο στρατός του οποίου έκαψε αρκετά χωριά. Στην διάρκεια της Επανάστασης του 1821 η Γορτυνία πρωτοστάτησε στις εξελίξεις υπό την ηγεσία των ισχυρών οικογενειών (Κολοκοτρωναίων, Πλαπουταίων και Δεληγιανναίων). 


Η συνέχεια εδώ ........
 Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας παρουσιάστηκε οικονομική και πολιτισμική άνθηση στην περιοχή, η οποία είχε χωριστεί σε δύο βαρωνίες, της Άκοβας και της Καρύταινας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, στην περιοχή κατέφυγαν και εγκαταστάθηκαν πολλοί πληθυσμοί εξαιτίας του ορεινού και δυσπρόσιτου εδάφους της. Λόγω αυτής της ιδιομορφίας στην Γορτυνία έδρασαν και αρκετά ένοπλα σώματα κλεφτών. Η επαρχία όπως και ολόκληρη η Πελοπόννησος πέρασε στην κατοχή των Βενετών την περίοδο 1685-1715. Κατά τα Ορλωφικά το 1770, η Γορτυνία υπέστη λεηλασίες από άτακτα αλβανικά στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ ανάλογες ήταν και οι καταστροφές που προκάλεσε ο Ιμπραήμ πασάς το 1825, ο στρατός του οποίου έκαψε αρκετά χωριά. Στην διάρκεια της Επανάστασης του 1821 η Γορτυνία πρωτοστάτησε στις εξελίξεις υπό την ηγεσία των ισχυρών οικογενειών (Κολοκοτρωναίων, Πλαπουταίων και Δεληγιανναίων). - www.kalimera-arkadia.gr - www.kalimera-arkadia.grwww.kalimera-arkadia.gr
 - www.kalimera-arkadia.gr
  - www.kalimera-arkadia.gr
 - www.kalimera-arkadia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου